Wie schrijft hier
Marloes Lasker

wie is zij?

Citaat
there is no way to happiness
happiness is the way
~boeddha~

Hier te zien

Archief

Contact
e-mail: marloes (at) tussenpozen.com
(verander "(at)" in "@")

skype: roodsokje


lekker smoeltje

 

De informatiedag over de begeleidersvoorziening doofblinden in Nijmegen was interessant om bij te zijn. Mijn mantelzorger, De Man, reed me erheen.

Het komt erop neer dat de regels voor het verkrijgen van een indicatie van het CIZ behoorlijk zijn verscherpt. Deze indicatie is nodig voor het verkrijgen van AWBZ-zorg, waar ook de begeleidersvoorziening doofblinden onder valt. Niet iedere persoon met Usher is nog hetzelfde, de een zal meer begeleidersuren toegewezen krijgen dan de ander. Sommige krijgen helemaal geen uren meer en zullen worden doorverwezen naar het WMO-loket van de gemeente. Naast het feit dat dat WMO-loket geen gespecialiseerde zorg zal kunnen bieden, is het ook inkomensafhankelijk. Ik moet dus zorgen dat ik daar niet terechtkom.

Ik heb zojuist het pakket aan formulieren voor de aanvraag van een indicatie-stelling uitgeprint. Het is, zo werd ons tijdens de bijeenkomst op het hart gedrukt, van het grootste belang dat we benadrukken wat we niet meer kunnen. In plaats van "ik wil iemand om gezellig mee te winkelen" (doofblinden mogen geen gezellige dingen doen), opschrijven "ik kan niet zonder hulp naar de winkel".

De Man is beter in dit soort politiek correcte taal dan ik. Hij krijgt er dagelijks mee te maken op zijn werk, dus hij overlaadde me al met zinnen die ik op een bepaalde manier dien op te schrijven. Ik ben dat zelf niet meer gewend, om me te concentreren op wat ik niet kan. Maar als we het zo langsgaan, blijkt dat ik niet eens hoef te liegen...

Zo realiseerde ik me bijvoorbeeld dat ik een hekel heb aan kleren kopen, omdat ik in een kledingwinkel dat overzicht helemaal niet meer heb. Waar een goedziend iemand snel door de rekken heen struint, moet ik En opletten waar ik loop zo tussen al die chaotische rekken door, En elk kledingstuk een tijd lang apart bekijken omdat ik anders bij god niet weet hoe het eruit ziet.

Dan realiseer ik me weer hoeveel dingen ik eigenlijk niet doe omdat ik het alleen niet kan.

Dit soort realisaties zijn nodig om de indicatie te kunnen krijgen. Het is niet leuk, maar het moet, wil ik kunnen krijgen wat ik wil: hulp in de vorm van begeleiding. Ik heb bijvoorbeeld ook maar 1 mantelzorger, mijn echtgenoot. Hij werkt echter meer dan 60 uur in de week. Mijn familie woont verder dan 50 km weg. Enzovoort, enzovoort..

Vandaag gaan we het pakket papier dus maar invullen en opsturen.We moesten wel lachen toen we zaten te grappen over bijvoorbeeld begeleiding tijdens de Great Sangha Gathering op Ameland. De plek bij uitstek waar ik het niet alleen red. Meer dan 300 mensen, overal chaos. Zelfs een kopje thee kan ik er niet zelf pakken. Daar zou ik dus begeleiding in moeten kunnen krijgen.
Tegelijkertijd is het interessant om daarnaast een schrijftolk in te zetten. Iemand die op een laptop mij voorziet van ondertiteling tijdens bijvoorbeeld de Big Mind sessies of de avondgesprekken van de leraren. Want dat doet de begeleider dan weer niet, schrijftolken. Ik ben ingeschreven bij Tolknet en heb recht op 168 tolkuren per jaar.
Nu moeten het natuurlijk meer mensen zijn, want ze moeten elkaar afwisselen. Arbo-wetgeving enzo. Dus zie je het voor je.. Marloes gaat naar Ameland met minstens twee begeleiders en twee schrijftolken. "Hee Roshi! Mag ik je voorstellen: dit is MIJN gevolg!"

Marloes - zondag, 05 juli 2009 - 09:35:26


Commentaren

Kan een interessante daisan opleveren :)

Bas - zondag, 05 juli 2009 - 13:42:39

En als je dan met enige moeite geprobeerd hebt 'mantelzorger' te vertalen, denkt hij ook nog dat er iemand speciaal voor je jas is meegekomen... hij zal hevig ge´mponeerd achterblijven;-)

Sam - zondag, 05 juli 2009 - 16:36:13Voeg commentaar toeHome

Webset Copyright © Blogfrocks
Stones Image Copyright © Intuitivmedia